Historie a výroba

Při pohledu do historie zjistíme, že palmový olej se těší velkému využití posledních pět tisíc let. Nejprve se začal pěstovat v západní části Afriky a jsou o něm zmínky i ze střední a východní časti Afriky a Madagaskaru, kde se palmám olejným daří na izolovaných místech s dostatkem srážek. Jak dokládají spisy ze starého Egypta, už v historii se s ním čile obchodovalo a právě tento stát byl jeho největším konzumentem.

Zbytek světa se o palmovém oleji dovídá díky Průmyslové revoluci v Anglii. Nejprve se z něj vyrábí svíčky a kvůli velkému industriálnímu rozmachu se začíná využívat jako mazadlo strojů. Začátkem devatenáctého století se farmáři v západní Africe začínají více zajímat o možnost vývozu a současně chtějí zajistit efektivní výrobu konzumního palmového oleje pro svou vlastní potřebu. Celý proces vede ke vzniku velkých plantáží, které většinou spravují Evropané. K africkým oblastem se dále přidává Asie a světový obchod s palmovým olejem začíná vzkvétat.

Výroba palmového oleje probíhá bez jakýchkoliv chemických látek, pouze fyzickou rafinací. Ovoce (plod) je tmavě-červené barvy velikosti velké švestky. Roste ve velkých trsech. Jeden trs váží od 10 do 40 kg. Každý plod obsahuje jediné semeno (jádro palmy). Výrobní proces začíná sterilizací plodů. V mlýnech se mechanickou formou extrahování oddělí dužina od jádra plodu.  Rafinací se z dužiny vyrábí palmový olej a z jader palmojádrový olej.

Palmový olej značky VitaPalm pochází z Indonésie. Jedná se o oblast s bohatou tradicí výroby tohoto produktu. Současně se jedná o světově největšího producenta palmového oleje vůbec.  I když se výrobní proces drží tradičních procedur, posledních padesát let přineslo značné změny v efektivitě výroby a také v požadavcích moderního klienta, které obecně směřují ke standardizaci a zachování vysoké kvality.