Použití a vlastnosti

Palmový olej má skutečně široké využití. Ať už si potrpíte na fritované hranolky, smažené řízky nebo máte rádi čerstvý salát s dobrou zálivkou, na vše Vám stačí právě palmový olej. A proč? Díky pachové stálosti se vyhnete nepříjemnému odéru spáleného oleje, zůstane Vám v kuchyni jen vůně dobře připraveného pokrmu. Navíc neprská a nepění. Nemá žádnou příchuť, a proto neovlivní celkovou chuť jídla.

Je bez cholesterolu, transmastných kyselin zatěžujících srdce a cévy. Naopak je plný vitamínu. Pokud ho použijete i do salátů, pomůžete tím svému tělu rychleji vstřebávat potřebné vitamíny a díky silný antioxidačním účinkům ho zase zbavíte škodlivin.

Fakta:

  • jedná se o 100% rostlinný olej
  • je přirozeně polotekutý - nevyžaduje ztužování, není nutná hydrogenace
  • tepelná stabilita do 300°C
  • smažení a fritování až do min. 250°C, lze použít vícenásobně bez ztráty kvality a obsahu pozitivních složek, prospěšných látek a vitamínů
  • i při vysokých teplotách je zcela bez zápachu

Chcete vědět více?

Ztužování & přepalování

Palmový olej je přirozeně polotekutý a pokud ho budete používat v kuchyni pro smažení, fritování, vaření nebo pečení,  nevyžaduje ztužování. Ztužování je potřeba provádět u tzv. měkkých rostlinných olejů, jako je běžně využívaný řepkový, slunečnicový nebo sojový olej. Právě touto cestou dochází k výrobě margarinů a tuků určených k pečení.
Palmový olej má vyšší podíl nasycených mastných kyselin, čímž zvyšuje tepelnou odolnost oleje při fritování, a proto se olej za běžných fritovacích podmínek nepřepaluje.

Zakalený nebo ztuhlý olej? Nikoliv závada, ale důkaz o jeho pravosti

Vzhledem k vyššímu obsahu nasycených mastných kyselin, které jsou typické pro všechny druhy palmového oleje, má tento olej tendenci tuhnout při nižších teplotách. Toto tuhnutí se projevuje zákalem při teplotě okolo 20°C a krystalizací pod touto teplotou - v případě kvalitnějšího VitaPalmu je tento bod tání 18°C. Zákal ani zatuhnutí není na závadu. Je pouze projevem chemického složení a fyzikálních vlastností palmového oleje a zároveň daní za jeho vysoké nutriční a kulinářské vlastnosti. Pokud je olej uchováván při pokojové teplotě nad 22°C tento zákal se neprojevuje. Zákal také mizí po zahřátí oleje.